Bilsemester med barn kan knappast gå tänker nog många. För oss har det verkligen gått över förväntan och inför vår tredje sommar med bilsemester tänkte vi dela med oss av våra 12 tips inför familjens bilsemester.
12 tips inför familjens bilsemester
1. Tidsplan och planering
Börja med att göra en plan över hur länge ni vill vara borta. Planera därefter lämpliga körsträckor per dag. De tar alltid längre tid än man tror (eller enligt vad gps:en sagt till en) och alla är vi olika i hur vi vill och orkar resa. Många skriver ”låt resan till målet vara en del av resan och stressa inte”. Med barn i bilen behöver man givetvis räkna in lämpliga stopp för mat, fika och kisspauser och om det är första gången man ska frakta sig ner genom tyskland och Autobahn så kan det vara skönt att planera saker att uppleva på vägen. Är det första gången ni åker iväg är det bättre att räkna kortare körsträckor och fler övernattningar. Hur just ni orkar köra eller hur era barn tar långa bilsträckor kan ju vara svårt att förutse så planera god marginal inför er första resa. Vår första resa innehöll 60 mil vår första kördag och sedan ungefär 40 mil per dag, för att ge er ett perspektiv på hur vi planerade. Den här gången kör vi istället två kördagar á 65 mil och den tredje 45 mil innan vi är framme vid målet. Nu vet vi vad vi själva klarar och vad våra barn klarar.
2. Gör en budget
Vår plan innehåller alltid förbokade boenden så att vi har en chans att räkna någon sorts budget. I vissa program där man kan räkna ut körsträcka, bensin och vägtullar kan man också få ett slags hum om vad själva bilandet kan gå på för varje sträcka men oftast tillkommer fler vägtullar eller att man behövde ta en annan väg med andra avgifter osv. Räkna dock inte med att hålla er budget utan lägg på ett antal tusen redan från början så blir överraskningen mindre…
3. Ladda ner viamichelin och google maps.
De har varit de bästa apparna för navigering i Europa. Som sagt, tiden varierar för om den stämmer, och då räknar google maps ändå med köer. Men båda apparna visar om det är vägarbeten och köer så det ger er i alla fall en ungefärlig tid.
Läs också: Vår recension av Residence Paradise i Riva del Garda
4. Banta packningen
Gör en packlista och lägg sedan fram allt på sängen innan du packar i väskorna. Fråga dig själv om du VERKLIGEN behöver just det plagget innan du lägger i det i väskan. Är du i ett varmt land går det ofta inte åt så mycket kläder. Du kan lätt ta bort en tredjedel av packningen du tänkt från början.
5. Färja eller inte?
Vårt första år körde vi bil hela vägen och förra året tog vi en färja. Jag måste nog ändå rekommendera färja! Det kostar lite mer givetvis men sparar ett gäng mil i bilkörning och man kan färdas på natten samtidigt som man sover. I år kommer vi återigen köra färja men då en annan rutt än förra året. Återkommer om hur det var.
Om ni tänker åka färja – se till att boka den i god tid. Många är ute tidigt i sina europaplanersemestrar och man ser många hotell och färjor som blir uppbokade snabbt. Vi har bokat både färja och boende längs vägen minst ett halvår i förväg.
6. För lägre budget…
…förbered mat hemma och ta med. Att slänga ihop en pastasallad hemma kan räcka till första dagen t.ex. En macka att ha med i bilen och frukt och vatten är också smidigt att förbereda innan. Vår bästa vän här är en elektisk kylbox som vi införskaffade inför vår första resa. Favoritsmöret åker alltid med, nån fil, lite grönsaker och nån färskost.
Se även till att ha lite färdkost lättillgängligt i bilen när humöret tryter på någon av familjemedlemmarna. Undvik dock godis och läsk. Humöret går lika fort ner igen som det gick upp.
7. Undvik ”snabbast”-filen
Det finns ofta tre filer på de mest trafikerade autobahns i Tyskland. ”Långsam”, ”snabbare”, ”snabbast”. Alternativt ”normal”, ”snabbast” om det bara är två filer.
Undvik filen snabbast om ni inte håller en snitthastighet på 200km/h. Använd den endast till snabba omkörningar men håll koll i backspegeln hela tiden för helt plötsligt ligger det nån och trycker i arslet på dig och de blir väldigt irriterade för att man tar upp ”deras” fil! Vi har provat!
8. Varningsblinkers is your friend
Vid kö – blinka med varningsblinkers och varna bakomvarande bil så du inte får dem som närmsta granne i bagaget. Man kör fortare där nere än i Sverige och det går fort om man inte hinner se köbildningen.
9. Övernattningsväska
Packa en väska som är er övernattningsväska där ni har klädbyten till hela familjen för 2 dagar. Väl framme på era stopp längs vägen behöver man således endast ta med sig EN av alla sina väskor upp på rummet. Detta kan vara det smartaste vi har gjort. Första året var vi inte så förutseende och stod och rotade i de olika väskorna efter ett ombyte x 4 pers….!
10. Se till att ha euro i plånboken
I Sverige får man numera leta efter ställen att kunna bli av med sina kontanter på men Europa ligger långt efter. En del ställen tar inte ens kort och då är kontanterna er bästa vän. Stannar man dessutom på rastställen längs autobahn och behöver gå på toa kostar de ofta pengar och då behövs lite småskrammel.
11. Matställen längs vägen
Det finns många snabbmatskedjor längs vägen och vissa rastställen har som flera olika matkedjor i ett där inne. Men ofta får du givetvis bättre och mer hälsosam mat om du tar en liten avstickare in till stan du passerar. Barnen behöver ändå en bensträckare och kanske finns där nån lekpark i närheten så de kan leka av sig en stund också innan man åker vidare. Fler avstickare åt folket helt enkelt. Ett tips är också att söka efter IKEA på kartan. Kan man pricka in ett sånt stopp har man både lek- och matplats i ett. Till ett mer rimligt pris än ute längs autobahn.
12. Offline
Ladda hem filmer/serier innan ni åker om ni tex har iPad/dator med till barnen. Surfen funkar ju sådär alltid och beroende på vilken deal man har i sitt abonnemang så kan det också bli dyrt att titta online hela tiden. Netflix exempelvis har dessutom oftast programmen på sina språk och svenska är ofta inte valbart. Alltså ytterligare en anledning att ladda ner programmen hemma innan avfärd…
Hoppas att ni gillade våra 12 tips inför familjens bilsemester. Lycka till på resan och tveka inte att höra av er om ni har några frågor.
Bonustips:
Glöm ej Våtservetter, Två rullar toapapper , Handsprit, Mobilladdare, Fällbart multiverktyg
No Comments